تب داتب دنگی (Dengue Fever)
بسمه تعالی
تب دنگی (Dengue Fever)
تب دنگی یک بیماری ویروسی است که از طریق گزش پشههای آلوده به ویروس دنگی به انسان منتقل میشود. این بیماری به نام تب استخوان شکن هم شناخته میشود. این بیماری توسط چهار نوع ویروس دنگی(DENV-2, DENV-1, DENV-4, DENV-3) ایجاد میشود. بیماری تب دنگی خفیف، باعث تب شدید و علائم شبیه آنفلوآنزا میشود، اما در موارد شدیدتر میتواند خطرناکتر باشد و زندگی فرد را تهدید کند.
تب دنگی چگونه منتقل میشود؟ (تب دنگی واگیر دارد؟)
این بیماری توسط پشههای آلوده به ویروس دنگی، عمدتاً گونههای Aedes aegypti و Aedes albopictus، به انسان منتقل میشود. این پشهها معمولاً در مناطق گرمسیری و نیمه گرمسیری زندگی میکنند و در طول روز فعال هستند. تب دنگی به طور مستقیم از فردی به فرد دیگر منتقل نمیشود، بلکه از طریق گزش پشه آلوده است که ابتدا فرد آلوده را نیش زده و سپس ویروس را به فرد دیگری منتقل میکند.
شکل پشه آئدس:
پشههای آئدس از نظر ظاهری متمایز هستند زیرا علائم سیاه و سفید قابل توجهی روی بدن و پاهای خود دارند. برخلاف اکثر پشههای دیگر، آنها فعال هستند و فقط در طول روز نیش میزنند.
علائم تب دنگی چیست ؟
بسیاری از افراد ممکن است علامتی نداشته باشند. برخی علائم آن مشابه بیماریهای دیگر مانند آنفولانزا است. حدود ۴ تا ۱۰ روز بعد از گزش این پشه ممکن است نشانهها ظاهر شوند. علائم بیماری تب دنگی شامل موارد زیر است:
افرادی که برای بار دوم به این بیماری مبتلا میشوند، معمولا علائم شدیدتری داشته و تب دنگی شدید را تجربه میکنند. در این شرایط بعد از کاهش تب ممکن است نشانههای زیر ظاهر شوند.
علت تب دنگی:
تب دنگی توسط چهار نوع از این ویروس منتقل میشود. سرایت این بیماری از فردی به فرد دیگر نبوده و تنها راه انتقال نیش حشره است. در واقع این پشه شخص آلوده به ویروس دنگی را نیش زده و ویروس به بدن پشه منتقل میشود؛ سپس از طریق پشه به شخص دیگری بیماری سرایت میکند.
بعد از بهبودی شما نسبت به این نوع خاص از ویروس برای مدت زمان طولانی مصونیت پیدا میکنید. اما نسبت به سه نوع دیگر این ویروس مصون نبوده و ممکن است به آنها مبتلا شوید. ابتلا به این بیماری برای بار دوم یا سوم خطرناک بوده و ممکن است علائم تب دنگی شدید ظاهر شود.
تشخیص تب دنگی:
تشخیص این بیماری از روی علائم میتواند کمی دشوار باشد. زیرا علائم اولیه آن شبیه به آنفولانزا بوده واحتمالا پزشک از شما نمونه خون میگیرد تا در آزمایشگاه ابتلا به عفونت یکی از انواع ویروس دنگی تشخیص داده شود.
راهکارهای پیشگیری از ابتلا به تب دنگی:
درمان تب دنگی:
متاسفانه در حال حاضر درمانی برای تب دنگی وجود ندارد. داروها و روشهای خانگی تنها برای تسکین درد تجویز میشوند. معمولا پزشک برای کنترل درد استامینوفن را تجویز میکند. داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی مانند ایبوپروفن و آسپرین در این شرایط مناسب نیست. زیرا این داروها خطر خونریزی را افزایش میدهند. اگر شخص به تب دنگی شدید مبتلا شده باشد، حتما باید در بیمارستان بستری شود.
درمان خانگی تب دنگی:
عوارض تب دنگی:
اگر تب دنگی از نوع شدید باشد، ممکن است عوارضی مانند خونریزی داخلی و آسیب به اندامها ایجاد کند. همچنین افت شدید فشار خون خطرناک بوده و ممکن است باعث شوک و حتی مرگ شود. در صورتی که زن باردار به این بیماری دچار شود، امکان انتقال آن به جنین وجود دارد. این ویروس در هنگام زایمان به نوزاد منتقل میشود. همچنین ممکن است باعث زایمان زودرس، تولد نوزاد با وزن کم یا دیگر مشکلات در نوزاد شود.
واکسن تب دنگی:
واکسن تب دنگی تاییدشده است و فقط برای افرادی تزریق میشود که قبلا به این بیماری مبتلا شدهاند. در آزمایش خون این افراد عفونت قبلی با یکی از ویروسهای دنگی قابل تشخیص است. اما افرادی که قبلا به این بیماری مبتلا نشدهاند، نباید واکسن تب دنگی را تزریق کنند. زیرا واکسن خطر تب دنگی شدید و بستری شدن در بیمارستان در صورت ابتلا در آینده را بیشتر میکند.
نویسنده:کارشناس ارشد پرستاری مسعود جلیل زاده